Hvis man gerne vil mere end “bare” bæredygtighed, som basalt set er at bevare status quo, så kan man sætte et mere ambitiøst mål om at skabe mere værdi end man tager. Det er den regenerative tilgang til ledelse, som jeg ser som langt mere visionær og langtidsholdbar.
Når vi skaber rum til at fundere – tænke dybt – så skaber vi også et stærkere fundament for vores lederskab og velforankret forandring.  Men hvordan kan man gribe det an? ”Der skal levnes plads til at fundere” – sådan sagde en leder, som jeg var på kursus med i foråret. Jeg er meget enig.

Levn plads

Som jeg ser det, handler bæredygtighed i høj grad om at ændre vores mindset og den måde, vi går til lederskabet professionelt og privat. Vi kan lære af naturen og finde vigtig inspiration til at arbejde med vores mindset. Derfor er jeg meget optaget af at få ledere ud fra hjørnekontorerne og ud i naturen. Én måde kan være at “levne plads til at fundere”, dvs. sætte nogle timer af i kalenderen hvert kvartal til at gå en tur alene – og så selvfølgelig at sætte handling bag ordene – sætte den ene fod foran den anden.

Tænk dybt

Det har lige været sommersolhverv – den længste dag og den korteste nat. Jeg brugte det som en anledning til en gåtur, hvor jeg reflekterede over de betingelser, der skal være opfyldt for at skabe vækst i min egen virksomhed. Jeg går altid med en klar intention, et spørgsmål jeg søger svar på.
Jeg gik med en smuk tur med min hund rundt om en af landets dybeste søer – et dødishul med dybder på op mod 34 meter. Et rigtig godt sted at tænke dybt.

Brug naturen som inspiration

Mens jeg gik, lod jeg mig inspirere af det, jeg oplevede. Jeg observerer hvilke tanker og ideer, naturen sætter i gang hos mig. Nogle af oplevelserne var:
Et egetræ og bøgetræ, der næsten er vokset sammen, er for mig et inspirerende billede på samarbejde og støtte. I de fleste tilfælde vil et egetræ komme til at stå i skyggen af det hurtigvoksende bøgetræ og ikke have en chance for at få lys nok til sin langsommere vækst. I en grøn omstilling er verdensmål 17 – partnerskaber for handling – et af de vigtigste i min optik, og derfor er samarbejde centralt for vækst – i naturen og i virksomheder.

En skrænt viste mig et tværsnit af trærødder, der stak dybt. Det får mig til at reflektere over min virksomheds fundament – mit ønske om at hjælpe ledere og organisationer med at udlevede deres fulde potentiale, så de kan få bæredygtig succes. Tanker om hvordan kronen, stammen og rødderne alle er essentielle dele af træet, men ikke altid er lige synlige. Men uden rødderne, holder træet ikke længe.

I grøftekanterne plukkede jeg forglem-mig-ej, blåmunke, dagpragtstjerne og andre blomster med poetiske navne og bandt en krans. Blomsternavnene minder mig om, at vi passer bedre på det vi kender – det vi har givet navn. Vi befinder os midt i den 6. masseudryddelse, og vi mister op til 1000 dyre- og plantearter om dagen. Derfor lærer jeg mit barn en masse arter at kende, så den ydre natur bliver en del af hendes indre natur.

Jeg sluttede turen med at bade i søen. At være i vand er en meget konkret måde for mig at være i kontakt med naturens elementer. Det giver mig en følelse af dyb forbundethed med mig selv og naturen. Og så er det bare en fantastisk måde at slutte en gåtur.

Regenerativt lederskab

Vi skal ikke bare bevare det, vi har. Vi skal tænke længere end det. Vi skal helst skabe mere værdi, end vi tager. Det er det det regenerative lederskab handler om. I sensommeren tager jeg på kursus i dette med inspirerende Laura Storm som underviser, og jeg kan næsten ikke vente.
Indtil da vil jeg gå sommeren i møde med masser af gåture, badeture og indimellem tanker, der bygger mit fundament stærkere.

Jeg kan anbefale andre at gøre det samme.